ABC GEBOUW

Folie

Een geboortekaartje, trouwkaart, firmakaart, flyer, …. laten opvallen kan je gaan doen door middel van een laagje gekleurde folie (goud, zilver, koper, …). Het blinkende effect van de folie zorgt ervoor dat bepaalde delen op het drukwerk meer in het oog gaan springen. Bij ABC-Drukkerij werken we met 2 varianten: de digitale folie & de ambachtelijke met een cliché/preeg. Hierin kan je 2 verschillen waarnemen. Met de digitale folie ligt dit op het kaartje, waar het met een cliché/preeg in het kaartje ligt. Hierdoor hebben beide varianten hun geheel eigen uitstraling.

Folie - cliché

Cliché/preeg

Bij een cliché ligt de folie in de kaart. Dit wil zeggen dat hiervoor een magnesium plaat moet worden gemaakt, die we ook wel een cliché of preeg noemen. Hiermee breng je de folie op het papier. De folie zit als een laagje tussen het papier en de cliché. Doordat de cliché verwarmd is, smelt de folie en hecht dit aan het papier. Door deze techniek te gebruiken kan je een superstrak resultaat bekomen, hiermee bedoelen we, dat je ook hele fijne lijntjes en kleine tekst van folie kan voorzien. Het nadeel van een cliché is dat dit uniek is, per verschillende versie heb je dus een nieuwe cliché nodig.

SPOT-UV - Spotvernis - Folie

Digitale folie

Bij de digitale foliedruk wordt, net als bij de cliché alles eerst gedrukt op papier. Daarna wordt er een laagje spotvernis aangebracht op het drukvel, alleen op de plaatsen waar de spotvernis is aangebracht, zal de folie zich gaan hechten. De spotvernis zorgt er ook voor dat de folie op de kaart ligt, waardoor je een reliëf creëert. Voor deze methode is dus geen aparte preeg nodig. Je kan dus verschillende versies maken, zonder van cliché te moeten wisselen. Een klein nadeel is dat het ontwerp er wel geschikt voor moet zijn. fijne lijntjes en kleine tekst zijn niet zo strak.

Conclusie

Beide varianten zorgen ervoor dat je drukwerk er zal uitspringen. Alles hangt dus af van het ontwerp en persoonlijke voorkeur voor welke variant je kiest.

Schuiven naar boven